Login     
Over Maurits Bruel
Samen met Clemens Colsen richtte Maurits Bruel op 1 januari 1999 het adviesbureau de Geluksfabriek op. De grondleggers van het gedachtegoed van binden en boeien bouwden het bedrijf uit tot een niche-speler op de adviesmarkt. Clemens realiseerde zijn persoonlijke droom in 2002, eerst door een chambre d'hôtes in Zuid-Frankrijk op te zetten, later door naar Sjanghai te verhuizen en daar een handelsbedrijf te starten (www.cc-supertrade.com). Vanaf het vertrek van Clemens geeft Maurits alleen leiding aan het bureau, dat inmiddels voor vele gerenommeerde bedrijven en instellingen heeft mogen werken, van vrijwel alle grote multinationals tot aan vrijwilligersorganisaties.  
  
Biografie Maurits Bruel
Maurits Bruel kende een cosmopolitische jeugd: hij groeide op in Nederland en Frankrijk en vertrok na de middelbare school naar de Verenigde Staten. Terug in Nederland studeerde hij Bedrijfskunde en Econometrie in Groningen. Tijdens zijn studie ontdekte hij het schrijven: als journalist en later hoofdredacteur van het studentenblad Bedrijfskundige Berichten. Met als specialisme financiering studeerde hij in de bedrijfskunde af op "A Model of Liquidity in Family Business". De belangrijkste les daaruit was dat relaties en emoties niet los gezien kunnen worden van financiële vraagstukken. Hoe commercieel organisaties ook zijn, authentieke verbinding tussen mensen kan het succes maken of breken.
Een belangrijk deel van zijn carrière werkte bij GITP, een gerenommeerd HRM adviesbureau. Bij de adviesgroep ondernemingsbestuur hield hij zich vooral bezig met managementkwaliteiten en opvolgingsvraagstukken vanuit het perspectief van cultuur, structuur en strategie van ondernemingen. Maar binnen GITP was hij ook op andere vlakken actief: grote veranderingstrajecten, psychologische assessments, opleidingen en training, en advisering aan ondernemingsraden. Maurits is een van de weinigen in Nederland die zo'n combinatie van ervaringen heeft. Hij werkte op het gebied van individuele ontwikkeling, teams en organisatiestrategie. Hij weet hoe er gedacht en gewerkt wordt in de directiekamer, maar ook op de werkvloer en aan de keukentafel van het familiebedrijf.

De publicatie van het boek de Geluksfabriek in 1998, dat 5 jaar lang de top 10 van de managementboekenverkoop haalde en inmiddels aan de 15de druk toe is, betekende een doorbraak voor hem en Clemens Colsen, en de introductie van het concept Binden en Boeien. Sindsdien worden de concepten succesvol in de praktijk toegepast en verder ontwikkeld. Een bijzondere plek in zijn hart nemen de grote familiebedrijven in, die hij via een apart samenwerkingsverband, MESA family business consultants adviseert (www.mesa-fbc.nl).
 
Publicaties
Vele artikelen, o.a. over Personeelsmangement, leiderschap, opvolgingsvraagstukken, Corporate Governance (o.a, Board room dynamics met J.A. van Hamel in de International Corporate Governance review 6-1998, en al in 1996 Corporate governance, laat het echte debat beginnen in Nijenrode Management Review), maar ook over actuele onderwerpen zoals de vergrijzingsproblematiek in de zuivel Hij schreef hoofdstukken in de boeken:
Commissaris in het familiebedrijf. een vak apart! (Huuksloot, van & Hijlkema, NCD-Data nr. 59, 2001) en Medezeggenschap: de WOR voorbij, (Allertz & Vermeulen red., SDU 2002) 
 
Boeken
The Factors Determining the Success of the Family/Enterprise Relationship Lausanne, Olympic Museum, 1994, (red.)
De Geluksfabriek (met Clemens Colsen, Scriptum 1998) De franse editie verscheen onder de titel L'usine à bonheur in 2002.
Ondernemingsraad en ondernemingsstrategie (met Arjan Broere, SDU 2005)
De Gelukswinkel (met Paul Postma, Scriptum 2006)
Beursgang voor het familiebedrijf: het einde of het begin? (met Jurgen Geerlings, MESA 2008)
Uitblinken als familiebedrijf (met Jurgen Geerlings en Joost van Hamel, Van Gorcum 2008)
 
 
Maurits Bruel
Maurits Bruel