Login     
Hoezeer bent u geboeid en verbonden?
Als het goed is vindt u uw werk boeiend, vanwege de leuke collega's, de arbeidsvoorwaarden, groeimogelijkheden, of nog andere oorzaken. Niemand kan voor u bepalen wat u boeit, maar iedere organisatie zou zijn best moeten doen om erachter te komen wat het is dat haar medewerkers boeit. Daar tegenover staat de plicht van de medewerker om zich af te vragen welke tegenprestatie hij of zij eigenlijk kan en wil leveren. Samen komen organisatie en individu tot een goede deal. Dit alles ontslaat de organisatie niet van zijn belangrijkste plicht: ergens voor te staan. Dit kan terug te vinden zijn in een duidelijke missie: waar doen we het eigenlijk allemaal voor (aandeelhouderswaarde is in dit verband niet relevant omdat het de organisatie niet onderscheidt van de andere). Het kan ook zijn dat de missie niet erg onderscheidend is, maar dat de organisatie een duidelijke identiteit heeft die bepaalt op wat voor manier het doel wordt nagestreefd.

Peter van Vossen: Vergelijk Ajax en Feyenoord. Beide hebben dezelfde missie: de beste voetbalclub van de wereld worden (of in elk geval Nederland). Toch hebben ze een geheel eigen identiteit. Peter van Vossen kent beide, maar alleen toen hij naar Feyenoord ging deed hij de onderstaande uitspraak: "Ik bén Feyenoord"

Van Vossen voelde zich duidelijk verbonden (wellicht nog steeds) met alles waar Feyenoord voor staat. Niettemin zal ook hij er behoefte aan hebben geboeid te worden door bijvoorbeeld: een trainer en medespelers waar hij wat van kan leren, respect van de aanhang, veel geld, succes (inter)nationaal, de kans op selectie voor het Nederlands Elftal, etcetera. Dat zijn de boeiende dingen van het spelen voor Feyenoord. Daar moet hij echter ook wat voor terugdoen: heel goed spelen. Dat hij zich al dan niet verbonden voelt doet nauwelijks ter zake. Idealiter voelt u zich dus zowel zeer verbonden met de organisatie waarvoor u werkt als zeer geboeid door het werk en alles daaromheen. Boeien en binden zijn echter onafhankelijke variabelen, u kunt zich dus zeer verbonden voelen met Greenpeace zonder het aantrekkelijk te vinden voor hen te werken. U kunt ook kiezen voor een boeiende carrière bij een mulitinational zonder dat u zich nu écht identificeert met die bepaalde club. Het had net zo goed een andere multinational kunnen zijn.
De volgende vragen zullen u helpen te bepalen in hoeverre u op dit moment geboeid en verbonden bent.  Klik hier om meer te weten te komen over onze unieke aanpak om al uw medewerkers niet alleen te scoren maar medewerkersonderzoeken om te vormen naar ontwikkelingsprocessen in plaats van ineffectieve statische metingen. Binden en boeien begint bij meten, maar eindigt er niet....
 
 
Ik heb leuk werk en word ruim voldoende gewaardeerd, materieel en immaterieel:
Onze missie is voor mij meer dan een paar mooie zinnen op papier;
Mij wordt door de organisatie vaak gevraagd hoe en wat ik in mijn werk zou willen (en men doet er wat mee);
Wij zijn écht anders:
Hoe geboeid en verbonden bent u?